dinsdag 19 augustus 2008

De naam Teijken

In mijn onderzoek naar de familie Teijken (de naam van mijn grootmoeder aan vaderskant) ben ik uiteindelijk beland in het 17e eeuwse Leiden. In de vroegste generaties hangen de lijntjes nog een beetje van aannames aan elkaar, maar met zekerheid kan ik Bastiaen Ticquet (geboren in het land van Limburg omstreeks 1610) benoemen als zijnde mijn stamvader.

De naam veranderde geleidelijk van vader op zoon.

Bastiaen Ticquet
Jonas Tiquet (Tijcke) 1654 Leiden
Johannes Tijcke 1685 Leiden
Cornelis Tijken 1710 Leiden
Pieter Cornelis Tijken 1747 Leiden
Cornelis Tijken 1770 Leiden
zijn kinderen werden onder de naam Teijken geregistreerd - & ook Cornelis liet zijn naam veranderen in Teijken.

De reden dat Ticquet in Tijcke veranderde (kom dezelfe personen ook tegen als Tijke, Tijken, Tijcken) kan gezocht worden in het feit dat Tijk & Tijken veel gebruikte woorden zijn in de lakenindustrie, waar de meeste van hen ook werkzaam waren. Daarnaast was je natuurlijk overgeleverd aan een gemeente ambtenaar die ook maar opschreef wat hij hoorde, en weinig mensen waren in die tijd het analfabetisme ontstegen, dus corrigeren was er niet bij.

Dit houdt natuurlijk niet in dat allen die de naam Teijken of Tijken dragen afkomstig zijn uit deze tak. We gaan het meemaken.

2 opmerkingen:

Jenerator zei

Dear distant relative: Thank you for putting the family history together. It has been a lovely surprise to learn more about my mother's side of the family. I apologize for not being able to write much in Dutch, though I can speak a little!

Dankjewel!

Jenefer Angell (daughter Helene Hendrika Teijken Tricker)

Jürgen Smit zei

Hey Jenefer,

Nice to hear something from a distant relative.

whenever you have questions about the familytree - please don't hesitate to ask

Jürgen